Leerkrachten

Bart Bijl, oprichter en directeur-leerkracht

Ik ben Bart Bijl. Ik ben in 1955 in Rotterdam geboren. Nu woon ik er al heel lang niet meer, maar ik werk er wel: op de Hogeschool Rotterdam . Ik geef les aan studenten die leraar Nederlands willen worden in het voortgezet onderwijs. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen: een jongen (1992) en een meisje (1996). Mijn kinderen zijn inmiddels beiden aan het studeren, dus ze komen alleen in de vakanties nog naar huis en soms in de weekeinden.

Ik woon in Rijen (Brabant), maar daar heb ik niet altijd gewoond. Ik ben begonnen in het Rotterdamse basisonderwijs in 1975. Na een studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden ben ik in 1987 naar Engeland verhuisd om daar te gaan werken op de Dutch Stream van de American Community School in Cobham, waar ik mijn vrouw heb ontmoet. In 1989 zijn we getrouwd en zijn we op de Nederlandse School in Egypte gaan werken. Daar is mijn zoon geboren. Daarna hebben we nog in Maleisië en in Thailand gewoond en gewerkt op de Nederlandse scholen aldaar. Na terugkeer in Nederland ben ik nog in het voortgezet onderwijs werkzaam geweest, als directeur op een basisschool in Brabant, als docent Nederlands op een pabo en nu op de lerarenopleiding Nederlands. Tussendoor heb ik ervaring opgedaan als hoofd afstandsonderwijs bij Edufax met het leren-op-afstand en dat heeft mede de aanzet gegeven tot het oprichten van de Stichting INIO, waar ik nu al sinds 2008 met veel plezier kinderen begeleid in de ontwikkeling van hun Nederlandse moedertaal.

Madeleine Wassink

Mijn naam is Madeleine Wassink. Ik ben 48 jaar en woon in Rijen. Rijen is een klein dorpje waar veel groen is en waar je heel goed kunt wandelen in de bossen, dat doe ik dan ook vaak.
Sinds 2012-2013 geef ik les aan groep 3,4 en 5 op de Montessorischool in Oosterhout. De afgelopen zes jaar heb ik op deze school les gegeven aan groep 1 en 2. Dit vond ik erg leuk om te doen, maar nu ben ik ook heel blij met mijn nieuwe groep. Vooral omdat alles weer anders is.
Ik heb een man, Wouter, en twee kinderen Piotr (14 jaar) en Josephine (11 jaar).
Ik hou van vakanties in lekkere warme landen. De laatste jaren gaan we naar Corsica, daar heb je eigenlijk alles waar we van houden. Bergen waar je stevige wandelingen in kunt maken. De zee waar je goed in kunt snorkelen en waar onze kinderen er het liefst met de catamaran op uit trekken. Riviertjes, watervallen en lekker eten. Je kunt er ook heel goed luieren met een mooi boek en je leeft de hele dag buiten. Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Een keer in de week ga ik hockeyen. Dit is echt voor de gezelligheid en af en toe sla ik een bal raak .
Maar het allerleukste vind ik knutselen. Voordat ik juf werd was ik ontwerpster van tassen, riemen en schoenen van leer. Ik heb nog steeds een leermachine in onze keuken staan waar ik als het even kan graag achter zit om allerlei soorten tassen te maken. Ook ga ik een keer per maand bij een kunstenares een dagje werken aan textielkunst. Daar leer ik van natuurlijke materialen zoals vlas, wol, draden vilt enz. stoffen te maken. Deze stoffen verwerk ik dan weer in mijn tassen. Maar soms maak ik ook vreemde objecten ( zoals wollen vazen) voor in huis of de tuin, of iets voor de kinderen op hun kamer. Vroeger maakte ik ook leuke schooltassen voor ze maar dat willen ze nu niet meer.
Ik vind het begeleiden-op-afstand leuk om te doen. Zeker als je bedenkt dat jullie allemaal ergens anders in de wereld wonen.

Diana Simons

Tot 2014 werkte ik op de Nederlandse afdeling van de Internationale School van Aberdeen in Schotland en daar  werkten onze middelbare scholieren ook met het programma van Stichting INIO.

Ik heb meer dan 25 jaar in het Nederlandse basisonderwijs in het buitenland gewerkt en ken de behoeften op het gebied van moedertaal van leerlingen die buiten Nederland opgroeien dus goed. De ervaring die ik heb met het lesgeven aan  verschillende leeftijdsgroepen heeft mij  bovendien een  duidelijk inzicht gegeven in de te behalen doelstellingen passend bij het ontwikkelingsniveau van het kind.

Na het behalen van mijn diploma als leerkracht basisonderwijs heb ik zes jaar als groepsleerkracht in het reguliere basisonderwijs gewerkt in Nederland. Daarna ben ik samen met mijn man naar Oman verhuisd, waar ik drie jaar op de Nederlandse school in Muscat heb gewerkt als groeps- en vakleerkracht. Daarna heb ik nog een jaar  een eigen schooltje aan huis gehad. Na Oman verhuisden we naar Egypte en daar heb ik twee jaar op de Nederlandse school in Cairo gewerkt als vakleerkracht Engels en Geschiedenis.

Tijdens mijn vier jaar in Engeland, waar ik weer als groepsleerkracht werkte, heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het Britse onderwijs en heb ik me ingezet om het onderwijs van de Nederlandse afdeling zoveel mogelijk te laten aansluiten op het curriculum van de Engelse school. In Syrië heb ik twee jaar als groepsleerkracht gewerkt op een Nederlands-Engelse school en daar was voor het eerst sprake van echte integratie tussen de twee afdelingen.  Leerlingen volgden lessen in beide talen, waardoor de aandachtspunten in het Nederlandse taalonderwijs anders kwamen te liggen.

In Schotland heb ik zeven jaar op de Nederlandse Basisschool in Aberdeen gewerkt als groepsleerkracht. Toen de school gesloten werd, heb ik samen met een collega de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur opgericht op de Internationale School. Hier heb ik bijna zeven jaar met veel plezier gewerkt aan een extra uitdaging:  het Nederlands van leerlingen die de hele dag lessen in het Engels volgen op een goed peil  houden!

Het bijhouden van de moedertaal is essentieel! Het draagt bij aan het ontwikkelen van een eigen identiteit en verhoogt  de leerprestaties op andere vakgebieden. Daar ben ik van overtuigd en daarom ben ik zeer gemotiveerd om mijn leerlingen hierbij te begeleiden!

Contactgegevens

Stichting INIO
Tuinstraat 23
5121 EG Rijen

T. 0161-222327
M. 06-8105 2784
e-mail: info@inio.nl
skype: bart.bijl (Rijen-NL)
Facebook: Stichting Inio